Wie is Nolitha?

Nolitha is Froukelien IJntemaAl ruim 25 jaar ben ik betrokken bij het versterken, verbinden en zichtbaar maken van mensen die zich – al dan niet tijdelijk – kwetsbaar voelen of op afstand van de maatschappij of organisatie waarvan ze deel (willen) uitmaken. Het was lange tijd mijn missie om hen weer geloof te laten krijgen in hun eigen kracht, hun talenten en verlangens te waarderen en zich te laten zien en horen. Dit zorgt ervoor dat ze meer invloed hebben op de loop van hun leven.

Sinds ik me heb laten bijscholen tot koordirigent en ook daadwerkelijk leiding geef aan koren, ervaar ik nóg beter de grote kracht van ‘meerstemmigheid’. Om maatschappelijke uitdagingen van mensen aan de rand van de samenleving met succes aan te gaan, zijn de stemmen en perspectieven van alle daarbij betrokken stakeholders nodig. Eigen Kracht van burgers is van cruciaal belang, maar niet genoeg. Het gaat om de Kracht van Samen: lotgenoten hebben bondgenoten nodig om als collectief tot vernieuwende acties te komen die werken en breed gedragen worden.

Ik ben een netwerk- en ‘community’-bouwer in hart en nieren. Dit doe ik in binnen- en buitenland door het begeleiden, trainen en coachen van groepen en teams. Ik bracht partijen nader tot elkaar rond het terugdringen van Schoolverzuim van jongeren met een beperking, creëerde een methode ter versterking van maatjesprojecten, trainde teams in Welzijn Nieuwe Stijl, ontwikkelde een training voor de methodiek Tijd voor Elkaar en voerde deze op diverse plekken in het land uit. In Zuid-Afrika heb ik (o.a.) kleinschalige rurale bedrijfjes gecoacht om werkervaring en ‘business skills’ op te doen. Ook werkte ik met succes samen met Roma in Midden- en Oost-Europa aan hun zelforganisatie, zichtbaarheid, en vermogen tot belangenbehartiging. Ook ontwikkelende ik een methodiek rond microkredieten voor Roma. In Nederland werkte ik o.a. voor Vluchtelingenwerk en een anti-discriminatiebureau, gaf ik trainingen aan allochtone zelforganisaties en taalles aan nieuwe Nederlanders. Sinds 2008 opereer ik als zelfstandig ondernemer onder de naam Nolitha.

De naam ‘Nolitha’ kreeg ik tijdens mijn periode in Zuid-Afrika  van de mensen met wie ik werkte. Nolitha is het Xhosa-woord voor ‘stralende vrouw’ of ‘zij die licht brengt’. Dit is – toevallig of niet – ook de betekenis van mijn voornaam Froukelien. Ik zet deze kracht in om anderen in staat te stellen om (samen) te gaan stralen.

Ik behaalde mijn Master’s graad in Internationale Ontwikkelingsstudies aan de Radboud Universiteit Nijmegen, studeerde Multi-Etnisch Welzijnswerk (CMV) aan Hogeschool De Horst te Driebergen, ben bevoegd Docent BasisEducatie voor volwassenen en Narrative Coach™ Certified Practitioner.