Burnout is een geschenk
Een burnout. Heb je die wel eens gehad? Ik wel. Teveel stress, te weinig ontspanning, voor te lange tijd. Eerst krijg je kleine signalen van je lichaam: moeheid, hoofdpijn, verkoudheid, etc. Die signalen zeggen: ‘Neem gas terug!’ Ze zorgen er heel handig voor dat je minder hard loopt, dat je in je bed gaat liggen. Ze zeggen: ‘Neem ons serieus!’ Maar hoe meer spanning je hebt, hoe minder je luistert. Je moet dóór, nietwaar? Tot de batterij leeg is. Je bent opgebrand. Je lichaam zet alles stil. Je kúnt niet meer. Je stopt met doorgaan, je neemt rust, en maakt pas op de plaats. Geweldig toch, dat lichaam!? Het zorgt zo goed voor je, dat je uiteindelijk gaat zorgen voor jezelf.
Met Corona lijkt de wereld op een lichaam met een burnout.
Aarde en mensen hebben al te lang teveel stress en te weinig rust. We weten het wel: Intensieve landbouw, overbevissing, (lucht)vervuiling, CO2, toenemende druk op mensen in organisaties en bedrijven, de groeiende kloof tussen arm en rijk, spanningen tussen bevolkingsgroepen, uitputten van grondstoffen, etc. De aarde komt met waarschuwingssignalen: uitstervende diersoorten, omvangrijker branden, een veranderend klimaat met steeds extremer weer, en virussen die gevaarlijker lijken te worden.
Corona geeft lucht
Hoe zou het zijn als we Corona zien als een manier waarop de aarde haar zorg voor ons laat merken, ons stilzet en uitnodigt tot een pas op de plaats?
Letterlijk, we zitten thuis de komende weken. Het is onze kans om tijd en rust te nemen voor onszelf en voor familie en vrienden, onze angsten onder ogen te zien, aandacht te geven aan hobbies waar we nooit aan toe kwamen, te bedenken hoe we ons werk of leven echt willen inrichten, die foto’s eindelijk eens uit te zoeken, dat boek te lezen dat al jaren op de plank ligt, de administratie bij te werken, etc.
Bedrijven, organisaties en scholen liggen voor een groot deel stil. De planeet neemt even rust door de verminderde uitstoot van vliegtuigen en auto’s. Dat geeft letterlijk lucht. Heeft dat zware economische consequenties? Jazeker, en ook voor mij. En ja, dat is naar. Ik heb het grote geluk dat ik opdrachtgevers hebt die solidariteit tonen naar mij. Reden voor dankbaarheid.
Mijn kadootje
Ik word blij van de creativiteit, solidariteit en humor waartoe ook deze crisis weer leidt: een schoolklas in België zwaait door de ramen naar ouderen die geïsoleerd zitten, in Italië zingen mensen samen vanaf hun balkons, een vriendin gaf een gratis online dansles, ZZP-ers komen samen om nieuwe vormen van (samen-)werken te bedenken. In een crisis ontstaan altijd kansen.
Het zijn tijden om te doen wat nodig is, en opnieuw te bepalen wat er echt toe doet. Zorg en aandacht te hebben voor elkaar. Om regels te versoepelen, afspraken te herzien, te spelen, de lucht te klaren en echt contact te maken van mens tot mens. Op kleine en op grote schaal.
De solidariteit die ik als ZZP-er heb gekregen wil ik graag doorgeven in de vorm van mijn support voor jou. Online of telefonisch.
IK BIED IN DE KOMENDE TWEE WEKEN AAN 10 MENSEN GRATIS EN VOOR NIKS MIJN LUISTEREND OOR GEDURENDE 30 MINUTEN.
Denk je na het lezen van dit verhaal:
- ‘Ik zou graag de kansen zien die deze crisis mij geeft, maar mij lukt dat niet!’
- ‘Zou heerlijk zijn om rust te vinden, maar ik zou niet weten waar. Ik voel alleen maar onrust!’
- ‘Ik worstel al tijden met de vraag hoe ik mijn leven/werk anders moet inrichten, maar ik kom er niet uit.’
Ik help je op weg in je zoektocht, zodat je iets hebt waar je zelf verder mee kunt. Let op: ik ga niet in discussie over corona, politiek of overige wereldproblematiek. Het gaat in ons gesprek om jouw situatie, zoektocht, ervaringen en keuzes.
Interesse?
Laat het hieronder even weten of stuur me een persoonlijk bericht met waar je verder in wilt komen.
Tot binnenkort?